Een vreemde eend in de bijt; Een vreemdeling in een bepaalde kring.
Het is van alle tijden dat men, de maatschappij, groepen bepaalde verwachtingspatronen hebben van het individu. Dat het individu maar sociaal wenselijk dient te reageren. Doet deze dat niet dan bestaat er al gauw de stempel asociaal, egoïstisch etc. Ook al doet diegene met zijn gedrag of houding niemand kwaad en is dit zijn manier van leven en dealen met de maatschappij. Wanneer ben je dan een vreemde een in de bijt.
Vind je het fijn om op jezelf te zijn. Heerlijk even momenten voor jezelf. Dat is voor iedereen wenselijk en noodzakelijk om even eigen energie op te doen. Even te gronden en te reflecteren, waar kom ik vandaan, waar sta ik en waar ga ik heen.
Echter jij geeft de voorkeur aan activiteiten alleen, dan aan groepsactiviteiten. Dit terwijl je goed kan samenwerken en sociaal goed binnen de groep past. Maar dat het voor jou op een gegeven moment een verplichting voelt om aan deze activiteiten deel te nemen. Wil je liever zelf de keuze hebben om je hier aan toe te voegen, zonder vreemde blikken. Je bent sociaal ingesteld, maar fungeert goed als lonely wolf. Je vindt het prettig te gedijen tussen de ene en de andere groep, zonder dat je ergens aan verbonden bent. Ben je dan egoïstisch of antisociaal, omdat je je eigen groepen kiest op momenten dat het jou uitkomt? Niet bij een kliekje hoeven horen en weinig tot geen groepsdruk ervaren.
Anderzijds ben jij vaak diegene die wel de helpende hand biedt, waar andere meer afwachtend zijn in hun antwoord. Elke keer neem jij hier het voortouw in, maar bemerk je dan ook dat mensen hier misbruik van kunnen maken. Dit merk je zodra je jouw hulp on-a-hold zet. Je kan mensen voor jaren op je rug dragen, maar op het moment dat je je eigen grens aangeeft en vertelt dat ze zelf wat stappen kunnen nemen, vergeten zij de voorgaande jaren. Ze zullen het moment herinneren dat jij aan hen gevraagd hebt om zelf te lopen. Even afhankelijk van welke ‘’sociale’’ groep deze partij komt, deze groep moet je niet onder de noemer ‘’vrienden’’ scharen. Als zij naar jou de rug toekeren is dat hun verlies. Jij houdt je rug recht! Zat andere die je waarderen zoals je bent.
Een ander bekend maatschappelijk fenomeen is ‘’online’’ zijn. Veel mensen om je heen verwachten dat als jouw telefoon gaat, je ook meteen opneemt. Dat wanneer ze je een appje sturen, dat je ook in een split second reageert. Waar is de tijd van: ‘’Nee, die is nu niet thuis, kan ik een boodschap aannemen’’
Hoe fijn is het om het geluid van je telefoon op stil te zetten. Nee, nee, niet op trillen, op stil. Of dat je je mobiel op zij legt of niet meeneemt. Voor veel mensen voelt dit ‘’naakt’’ aan. Maar hoe heerlijk is het dat je op dat moment geen lijntje met de buitenwereld hebt en even van het moment zelf kunt genieten of je kunt focussen op waar je mee bezig bent.
Alle woorden hebben een definitie, logisch 😉 Maar het is de ‘sociale maatschappij’ die er een sociale betekenis aan geeft. Een simpel voorbeeld is het woord ‘Rust’. Rust wordt door menigeen gezien als een toestand van de mens waarin ze luierend op een stoel of bank liggen. In het mooiste geval onder de zon, met een cocktail in de hand. Heerlijk toch. Maar biedt dit voor iedereen rust. Ben jij vreemd als jij daar met je cocktail in de hand op een bedje ligt en onrust in je lijf voelt. Kan jij niet stilzitten, maar moet jij juist iets ondernemen om niet rusteloos te worden. Men zal je vreemd aankijken, zal zeggen ‘’jij hebt geen rust in je kont’’. Dat klopt want jou ultieme vorm van rust is om juist niet ‘stil te staan’. Al is het dat hetgeen wat in je hoofd zit, dat je dit uitwerkt op papier. Van rustig zitten wordt je rusteloos. Maar moet je je dan conformeren aan de rest en strak blijven liggen, terwijl je gedachten als een dolle gaan. Of pak je het op jouw manier aan en neem jij een moment voor jezelf (de andere liggen immers ook te rusten op hun manier) De definitie van rust is immers ‘’toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning’’ En voor sommige kan het heel vermoeiend zijn om letterlijk ‘’niks te doen’’, terwijl ze ontspanning kunnen vinden in het ‘’iets doen’’.
Hoezo ben jij een vreemde een in de bijt. Je bent sociaal, je helpt een ander daar waar nodig. Je pakt jouw moment rust op een manier dat bij jou past. Jij pakt je eigen mij-tijd, wanneer jij dat nodig hebt, waardoor je meer positieve energie zal uitstralen voor jezelf, maar ook naar de buitenwereld toe. Hoe fijn is het om niet onder een bepaalde groepsdruk te staan en niet te conformeren aan wat ‘’men’’ wenselijke gedrag vindt. Je komt je verplichtingen na (de moetjes),maar alles erom heen vul je zelf in.
Je schaad niemand met dit gedrag. Jij kan uiteindelijke de positieve vibe uitstralen die jijzelf wenst.
Ben jij (dan) een vreemde een in de bijt?
Nou dan bij deze:
Vreemde eenden, blijf wie je bent. Blijf je vleugels uitslaan op jouw manier, zoals die het beste bij je past en laat je niet kortwieken.
1 Comment
Na het lezen van deze blog weet ik…. ik ben een vreemde eend!
Mijn sociale vak en luisterend oor leg ik neer wanneer ik vrij ben.
De telefoon blijft thuis wanneer ik er niet ben.
Rust heb ik wanneer ik lekker bezig mag blijven op mijn manier.
Genoeg aan een vriendin welke zeer waardevol is.
Hier ben ik blij mee en tevreden en kan hier nog jaren mee vooruit!! Laat mij die vreemde eend maar zijn!!